Nofollow Link - Dofollow Link Nedir?

Nofollow Link - Dofollow Link Nedir?

Nofollow ve dofollow link yapıları ve bu yapılar arasındaki farkları inceleyeceğiz bugün. Doğru olarak bildiğiniz yanlışları bugün düzeltecek ve seo açısından sitenize yarar sağlayacağız. Peki nedir bu nofollow ve dofollow linkler nasıl verilmekte ? Dofollow linkler klasik olarak a etiketleri ile vermiş olduğumuz linklerdir. Bir siteden başka bir siteye a etiketi ile klasik şekilde link verirsek backlink vermiş oluruz. Yani biz o siteye kefil olmuş oluruz. Sitemizde dolaşan Google botları nofollow olarak belirtmediğimiz linklerimize gelir ve vermiş olduğumuz linkteki siteye yönlenirse biz o siteye kefil olmuş olup backlink vermiş oluruz.

Nofollow linkler ise a etiketleri arasına rel=”nofollow” yazılarak verilir. Google botlarına biz bu siteye kefil veya referans değiliz anlamı taşır. Google botları sitemizde dolaşırken linklerin nofollow verilmesi durumunda link vermiş olduğumuz siteye kefil değiliz anlamı taşıyacak ve vermiş olduğumuz linki backlink olarak kabul etmeyecektir fakat Google sıralamamızın yükselmesini sağlayacaktır. Örnek olarak rel=”nofollow” link şeklinde kullanılmaktadır. Çoğu kişi nofollow verilen linki Google botları tarafından noindex olarak algılamakta fakat öyle bir şey söz konusu değildir. Peki nofollow ve dofollow linklerin ne olduğunu anladık fakat nerede hangisini nasıl kullanmalıyız sorusunun cevabına gelecek olursak.

Panda güncellemesinden önce sitemizden link çıkışları nofollow ile olur sitemize linkler dofollow ile olursa Google gözünde değerimiz artmaktaydı. Yani sitemizde dolaşan botlar dofollow link gördüğünde sitemizden çıkıp referans olduğumuz siteye yönlendiğinde bu bize dezavantaj olmaktaydı. Düz mantık ile çalışmaktaydı fakat artık işler hiç o kadar da basit değil. Doğal olarak günümüzdeki internet siteleri (backlink için oluşturulmamışsa internet sitesi) dofollow link çıkışı yapmak istemeyecektir. Bu nedenle aslında nofollow ve dofollow link sayılarımızın belirli dengede olması gerekmektedir. Bu denge 4’te 1 oranında olmalıdır en az. Örneğin sitenize 12 adet dofollow link ile backlink alıyorsanız bunların en az 3 tanesi nofollow olmalıdır. Eğer ki hepsi dofollow olursa Google gözünde yapmış olduğunuz link inşası çalışmanız dezavantaj oluşturabilir ve sıralamanız ciddi kayıplara yer açabilir. Kısaca özetlememiz gerekirse çok alakasız bloglardan dofollow link almak yerine alakalı bloglardan nofollow link almak sonuç olarak daha mantıklıdır.